Přežití

21.08.2010 15:19

V noci ze soboty 6.2. na neděli 7.2.2010 jsem se zúčastnil akce s názvem Přežij. Start byl na vlakovém nádraží v Návsí a tam samotná akce také končila. Kde jsme se pohybovali mezitím opravdu netuším.

Ze začátku to vypadalo spíš na takovou procházku po lesních cestách. To se ale rázem změnilo. Vůdce otočil o 90° a z příjemné procházky po uježděné cestě se stal brodivý pochod zavátými palouky a lesy. Přestože se teplota pohybovala hluboko pod bodem mrazu, zima nám rozhodně nebyla. Asi po čtyřech hodinách chůze zpříjemněných nočním sjezdem na igelitových sáčcích, jsme dorazili na nějaký palouk. Zde jsme postavili val ze sněhu, abychom byli aspoň částečně kryti před větrem a měli kde uložit svoje batohy. Někdo toho využil a zachumlal se do spacáku, aby se zahřál. Zbytek si zahrál jednu hru. Podařilo se nám také rozdělat oheň a částečně se tak zahřát, protože zima byla teda pořádná. Pomohla taky gulášovka, kterou jsme připravili na ohni. Kdybych to věděl, tak si vezmu párky na opékání – nu což, příště už budu lépe připraven. Vyslechli jsme také krátké svědectví a po „uklizení“ palouku jsme vyrazili na autobus do Lomné. Ten nás zavezl zpět do Návsí.

Myslím, že nápis, který byl na plakátu - prožij nezapomenutelnou noc v přírodě, rozhodně nelhal. Já osobně na tuto noc rozhodně nezapomenu. Však taky kdo z vás může říct, že jedl gulášovku ve dvě ráno připravenou na ohni? Přestože už jsem na podobné akci byl, musím říct, že mě organizátoři příjemně překvapili. A jestliže bude možnost zúčastnit se znova, velice rád pojedu – teda pravděpodobně spíš půjdu.

Na závěr bych snad jenom rád napsal větu, která tam zazněla a mě přišla docela vtipná vzhledem k tomu, co jsme plánovali dělat:

Křesťani jsou úplně normální lidi. (ikdyž v noci chodí po horách, kdy normální lidi spí)

 

Jiří Liberda